Etsitään ystävää las palmas

Las Palmasin tiedekeskus Museo Elder de la Ciencia y la Tecnologia on täydellinen sadepäivän pelastaja, mikäli sellainen harvinaisuus sattuu kohdallesi osumaan. Tekniikkamuseo esittelee tieteen suuria saavutuksia kiinnostavasti ja havainnollistavasti. Rantapallon kohdeopas Las Palmasiin.

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Käytämme Alma Median sivustoilla evästeitä. Jatkamalla sivuston selaamista hyväksyt evästeiden käytön. Alma Media voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua sisältöä, mainontaa ja säätietoja. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin. Sallimalla saat sijaintiisi perustuen kohdennettua sisältöä, säätiedot ja mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää Alma Median palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.

Sallitko, että Alma Media käyttää sijaintitietoasi? Etusivu » Rantalomat » Luulitko, ettei Gran Canaria voi yllättää? Luulitko, ettei Gran Canaria voi yllättää? Kävele Las Canteras päästä päähän Las Palmasin tunnetuin ranta Las Canteras on muutakin kuin aurinkovarjojen täyttämä hiekkakaistale.

Varaa ainakin puolikas päivä vanhassakaupungissa kiertelyyn Las Palmasin vanhakaupunki Vegueta on hieman syrjässä nykykeskustasta, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Rantakaupungista löytyy myös kulttuuritarjontaa. Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä. Gran Canarialla sijaitseva hulppea ranta on kuin Karibialta — oletko jo kuullut tästä paikasta? Sporttisen matkailijan vinkit Kanarialle — lomalla on aikaa liikkua. Koe rantalomien klassikot — ikisuosikkikohteissa vietät onnistuneet loman.

Älä jätä tätä vuoristokylää väliin Gran Canarian -lomalla — Tejedan idylli lumoaa matkailijan. Nyt ei tarvitse valita! Kymmenen paikkaa, joissa voit yhdistää ranta- ja kaupunkiloman. Playa del Ingles saa matkailijan rakastumaan — katso kuvasarja suomalaisten ikisuosikista. Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi! Peruuta vastaus Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Lennot Nettiselain ei tue iframeja. Aiheesta lisää blogeissa Naistenpäivä- Supernaiset Suomessa ja maailmalla. Gran Canaria Maspalomas Harrastusmahdollisuuksia saarelta löytyy patikoimisesta surffaamiseen ja lisäksi vaihto-opiskelijoille on joka viikko tarjolla bileitä, joten aika ei varmastikaan käy tylsäksi.

Gran Canariahan on yksi Kanarian saarten seitsemästä saaresta. Gran Canaria ei ole pinta-alaltaan kovin suuri saari neliökilometriä , mutta sillä asuu kuitenkin ihmistä. Saari on kuivahko, ja varsinkin meren lähellä kasvaa pelkkiä palmuja, mutta ylempänä vuoristossa on sitten muunkinlaista kasvillisuutta, kuten havupuita ja pusikkoa. Las Palmas on saaren pääkaupunki ja se sijaitsee saaren pohjoisosassa.

Siellä yhdistyvät sekä ranta- että kaupunkielämä. Saaren eteläosassa sijaitsevat suositut turistikohteet Playa del Ingles ja Puerto Rico. Lentokenttä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Las Palmasista etelään päin. Ilmasto on Kanarian saarilla miellyttävän leuto ympäri vuoden. Saaret sijaitsevat sen verran lähellä päiväntasaajaa, että koskaan ei ole liian kylmä, mutta toisaalta kesälläkään ei tule liian tukalaa, sillä meri vilvoittaa. Helmikuussa oli vähän viileämpää alle 20 astetta ja aika pilvistä.

Öisin oli hiukan kylmä nukkua, sillä taloissa ei ole lämmityksiä. Maaliskuussa pääsikin sitten jo rannalle eli ilmat lämpenivät. Saaren pohjoisosassa Las Palmasissa on usein pilvistä, mutta etelässä on lähes aina aurinkoista. Hintataso on hiukan matalampi kuin Suomessa. Ruoka on lähes samanhintaista, mutta joitakin vaate- ja kenkäostoksia voi kyllä tehdä edullisemmin kuin täällä. Ulkona syöminen, alkoholi ja tupakka ovat halvempia kuin Suomessa. Ulkona tulikin syötyä lähes joka viikko.

Elämänrytmi eroaa suomalaisesta hiukan, sillä iltapäivällä vietetään siestaa ja illalla nukkumaan ei yleensä käydä ennen puoltayötä. Espanjassa vietetään myös paljon enemmän erilaisia fiestoja eli juhlia kuin Suomessa. Hain vaihtopaikkaa ihan normaalisti Jyväskylän yliopiston haussa. Kun minut oli hyväksytty vaihtoon, sain Las Palmasin yliopistosta tervetuloa -kirjeen, jossa minua pyydettiin rekisteröitymään vielä yliopiston sivuilla. Myöhemmin ilmoittautua sai myös yliopiston järjestämälle tervetuliaisviikolle.

Tervetuliaisviikko järjestetään vaihtareille joka syys- ja kevätlukukaudella. Tervetuliaisviikko maksoi euroa, joka oli käytännössä maksu viikon kuudesta hotelliyöstä. Tervetuliaisviikon aikana saimme mahdollisuuden tutustua toisiimme ja meitä perehdytettiin yliopiston käytäntöihin. Viikon aikana oli tarkoitus etsiä myös asuntoa.

Me turvauduimme asunnonvälityspalveluun, jonka välityspalkkio oli kyllä euroa, mutta saimmepahan kierrellä ja katsella asuntoja ja valita mieluisan. Asuin toisen suomalaisen ja yhden puolalaisen tytön kanssa. Las Palmasissa liikennöi kahdenlaisia busseja. Keltaiset guaguat ovat Las Palmasin kaupungin busseja. Niillä kuljin aina yliopistolle.

Kymmenen kerran bussikortti maksaa 5,30 euroa ja kertamaksu on 0,90 euroa. Turkoosit Global-bussit liikennöivät koko saarella. Viikonloppuisin etelään Playa del Inglesiin pääsee halvalla, meno-paluu maksaa noin viisi euroa.

Taksit ovat myös halpoja, alkutaksa on jotain 1,60 euroa, eikä kilometritaksakaan paljoa ole. Espanjalainen prepaid -liittymä kannattaa hommata puhelimeensa heti ensi töikseen. Liittymämerkkejä on useita ja myymälöitä on paljon. Kun liittymän on ostanut, on sitä helppo ladata esimerkiksi kaupoissa. Puhelut ja tekstiviestit ovat kyllä mielestäni kalliimpia kuin Suomessa. Kaupungissa on myös yleinen langaton verkko, jonka kannettavani onnekseni löysi.

Näin sain käyttää nettiä kotona ilmaiseksi ja pystyin pitämään helposti yhteyttä Suomeen. Yökerhoihin ei maksa yleensä sisään, mutta juomien hinnat ovat yleensä ihan Suomen hinnoissa.

Erasmus -bileet järjestettiin joka torstai Estación -nimisessä paikassa Santa Catalinan puistossa. Siellä tulikin sitten käytyä lähes joka torstai. Myös vanhan kaupungin läheisyydessä, Trianassa ja Veguetassa, on kivoja paikkoja. Yökerhot ovat auki aamuun asti. Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös kävelykatu, joka on täynnä kauppoja. Obeliscolle on kävelymatka, mutta Tafiralle on pakko mennä bussilla. Matka yhteen suuntaan sinne kestää noin minuuttia. Obelisolla ovat ainakin Humanistinen tiedekunta ja OKL.

Tafira on iso kampusalue ja siellä opiskellaan liikuntaa, taloustieteitä, tietotekniikkaa yms. Kun kurssit alkoivat, vaihtarit saivat käydä katsastamassa haluamiaan kursseja. Matriculatión eli niiden kurssien rekisteröinti, jotka haluaa suorittaa, piti tehdä maaliskuun loppuun mennessä. Suoritin yhteensä neljä kurssia, joka oli suomalaisessa vaihtarimittakaavassa aika paljon, sillä monet tyytyivät tekemään pelkän espanjan kielikurssin.

Muunmaalaiset Erasmukset opiskelivat kyllä yllättävänkin ahkerasti. Toisaalta monille oli asetettu tiukat rajat vaihtoon lähdön suhteen, sillä esimerkiksi saksalaisten oli pakko suorittaa tietty kotiyliopiston vaatima kurssimäärä. Suorittamani kurssit olivat espanjan kielikurssi, kaksi markkinoinnin kurssia taloustieteellisestä tiedekunnasta sekä valokuvauskurssi, joka kuului opettajankoulutuksen opintoihin.

Kaikkia kursseja oli neljä tuntia viikossa. Arvosana-asteikko on , mutta vasta arvosanalla 5 pääsee kurssin läpi. Luennoilla ei ollut pakollinen läsnäolo, vaikka läsnäololista joskus kiersikin tai opettaja huuteli nimiä.

Kokonaisuudessaan yliopiston opetuksen taso oli kyllä mielestäni alhaisempi kuin Suomessa. Yliopistoruokalassa päivän menú maksaa 3,50 euroa. Siihen kuuluu alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka sekä juoma. Yleensä jokaiseen kohtaan on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, josta valita. Ruoka oli ihan hyvää, mutta aika rasvaista, sillä melkein aina lisukkeena oli ranskalaisia!

Vaihtareille tarkoitettu Espanjan kielikurssi kesti koko kevään ja sitä oli aina kaksi kertaa kaksi tuntia viikossa. Tervetuliaisviikolla meille järjestettiin espanjan kielikoe, jonka perusteella meidät jaettiin A- ja B-ryhmiin. Jouduin B-ryhmään, mikä oli todellakin hyvä asia, koska saimme opettajaksemme aina iloisen ja pirteän alta kolmekymppisen Martan. A-ryhmää sen sijaan veti kuiva vanha mies. Kesää kohden meidän ryhmä suurenikin koko ajan, kun monet vaihtoivat meidän ryhmään.

B-ryhmässä opetus alkoi ihan perusteista, mutta etenimme ihan mukavaa vauhtia. A-ryhmässä aloitettiinkin jo todella vaikeista jutuista.

Kesäkuussa kurssista oli helpohko tentti. Kurssilla käytiin ihan mielenkiintoista ja helpohkoa asiaa mainonnasta ja myynninedistämisestä. Kurssille oli myytävänä luentomonisteita, jotka kyllä helpottivat huomattavasti kurssilla seuraamista. Opettaja oli ihan mukava nainen, mutta välillä hän ahdisteli vaihtareita kysymyksillään. Onneksi en joutunut hänen silmätikukseen!

Kurssi suoritettiin tekemällä ryhmätyö ja tentti. Ryhmätyö tehtiin kuuden hengen ryhmissä ja vaihtarit jaettiin tasaisesti paikallisten kanssa ryhmiin. Ryhmätyön teko oli lähinnä netistä tiedon etsimistä. Valmiit työt piti esittää luokassa ja minäkin jouduin vähän puhumaan espanjaa, tosin melkein suoraan paperista lukemiseksihan se meni.

Tenttiin olisi voinut lukea myös kirjoja, mutta luin pelkkiä luentomonisteita. Tentti oli pitkä ja tuntui tosi vaikealta. Pääsin sen kuitenkin läpi. Kurssilla oli ihan mielenkiintoista asiaa kuluttajista, mutta osa meni kyllä vähän ohi. Miesopettaja oli mukava, mutta selitti asioita välillä vähän liian turhan vaikeasti. Kurssille ostettiin myös luentomoniste.

Kurssi suoritettiin tekemällä viisi viiden sivun esseetä ja kaksi yhden sivun esseetä. Tein esseet kahden meksikolaisen ja yhden saksalaisen tytön kanssa. Meksikolaisethan ne esseet melkein kirjoittivat, mutta kai se oli äidinkielellä vähän helpompaa hommaa.

Kurssista sain hyvän arvosanan, kiitos meksikolaisten tyttöjen. Valokuvauskurssi oli helpohko ja rento. Kurssilla tuli ihan uutta asiaa, koska en juurikaan aiemmin tiennyt valokuvauksesta. Suomalaisesta kurssista olisi tosin varmasti saanut vielä enemmän irti. Kurssilla tehtiin kolme valokuvaukseen liittyvää työtä; yksi parityö ja kaksi ryhmätyötä. Viimeisellä luennolla oli pieni kirjallinen tentti. Koska harrastan urheilua Suomessakin, en halunnut luopua siitä vaihdossakaan ollessani. Ostin kolmen kuukauden mittaisen punttisali- ja jumppakortin rannan läheisyydessä olevalle salille.

Kolme kuukautta maksoi 95,50 euroa. Paikan tasoa ei ihan voinut verrata Suomen vastaaviin, mutta kyllä se asiansa ajoi. Kävin myös lenkillä ja muutaman kerran pelaamassa tennistä ja vaeltamassa. Yliopisto järjesti myös monenlaisia aktiviteettejä.

Itse kävin melonta ekskursiolla, joka ei tosin ollut kuin parin tunnin juttu Canterasin rannalla, mutta mukava kokemus sekin. Kanarian saarten sisällä pääsee liikkumaan niin laivalla kuin lentokoneellakin. Teneriffa on Gran Canariaa lähimpänä oleva saari ja sinne pääsee edestakaisin laivalla alle kahdella kymmenellä eurolla. Laivamatka kestää yhteen suuntaan neljä tuntia.

Teneriffalla sijaitsee myös Espanjan korkein vuori, tulivuori Teide. Teneriffa on jo vehreämpi saari kuin Gran Canaria. Siellä sijaitsee myös eläinpuisto Loro Parque. Kanarian saarista kävin ainoastaan Teneriffalla, mutta monet vaihtarit kävivät myös muilla saarilla. Niille olikin jo hiukan kalliimpi ja pidempi matkustaa.

Meno-paluuni Barcelonaan maksoi Iberialla näin euroa. Olin siellä viikon, joka tuntui kyllä liian lyhyeltä ajalta nähdä kaikki haluamansa. Barcelona on todellinen suurkaupunki ja kulttuurisesti erittäin rikas. Tärkein vinkki, jonka voin seuraaville lähtijöille antaa, on se, että muistakaa opiskella kieltä tarpeeksi ennen lähtöä! Itse olin opiskellut espanjaa yliopistossa noin vuoden verran ennen lähtöäni, joka oli todellakin liian vähän. Olin kyllä käynyt espanjan kurssit ja vielä muutaman muunkin, mutta Las Palmasiin päästyäni huomasin kielitaitoni riittämättömyyden.

Varsinkin puhuminen tuotti hankaluuksia, eikä ymmärtämistäkään ainakaan helpottanut kanarialaisten epäselvä ja nopea murre. Selvisin kuitenkin ja nyt huomaan kielitaitoni ja erityisesti ymmärtämiseni kehittyneen. Vaihtoon kannattaa lähteä oikealla rennolla asenteella. Kannattaa varautua siihen, etteivät kaikki asiat todellakaan suju yhtä vaivattomasti kuin Suomessa. Kursseja ei myöskään kannata ottaa turhan paljoa, sillä vaihtari-elämä on muutakin kuin pelkkää opiskelua! Kannattaa olla mahdollisimman aktiivinen ja avoin ja tutustua paljon uusiin ihmisiin.

Yleensä myös Espanjassa, kuten missä tahansa muuallakin, vaihtarit muodostavat oman porukkansa eli paikallisiin on vähän vaikeampi tutustua. Vaihtoajasta kannattaa nauttia, sillä pian huomaakin jo olevansa takasin Suomessa!

Las Palmas on Gran Canarian pääkaupunki ja samalla myös suurin kaupunki. Asukkaita kaupungissa on   Las Palmas on moniulotteinen kaupunki, josta löytyy niin rantaan keskittyvä turistialue kuin aitoa kanarialaista tunnelmaa huokuva vanha kaupunki. Gran Canarian saari on hyvin monipuolinen paikka, josta löytyy paljon nähtävää ja tutkittavaa aurinkorannan lisäksi.

Saaren eteläosassa sijaitsevat Playa del Ingles ja Puerto Rico, joissa on melkein aina aurinkoa ja paljon turisteja. Saaren keskiosa on paljon vehreämpi kuin rannikko ja sieltä löytyy hyviä vaellusmaastoja ja pieniä paikallisia vuoristokyliä.

Saaren pohjoisosasta on Las Palmasin lisäksi muutama vierailemisen arvoinen paikka. Esimerkiksi Arucaksen-kylästä löytyy upea goottilainen kirkko ja paikallisen Arehugas-rommin tehdas. Las Palmasin yliopisto koostuu eri kampusalueista. Meille tuli tutuksi ainoastaan Obelisco-kampus, jossa sijaitsevat ainakin OKL ja humanistinen tiedekunta.

Erasmuksille tarkoitettu espanjan kielen kurssi järjestettiin myos Obeliscolla. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla Tafiran kampuksella voi opiskella mm. Yliopistomaailma on Espanjassa meidän kokemusten mukaan hieman erilainen kuin Suomessa. Asioiden hoitaminen on välilla todella hidasta ja esimerkiksi meidän tulosta ei tiedetty meidän laitoksella yhtään mitään.

Samoin meidän koordinaattorimme oli matkalla Meksikossa meidän tervetuliaisviikon aikana, jolloin oli tarkoitus valita hänen avustuksellaan kursseja ja päästä koulun tapoihin sisälle. Myöskään tutoreita ei ollut meidän laitoksen puolesta järjestetty, joten ensimmaisenä koulupäivänä tervetuliaisviikolla meitä ei ollut kukaan vastassa.

Löydettiin itsemme sitten väärästä paikasta, josta onneksi löytyi toisen tiedekunnan ystävällinen tutori, joka auttoi meidät alkuun. Lopusta saimme selvitä yksin, sillä tutoreiden mielenkiinto oli lähinnä bileiden järjestämisessä ja Erasmus-tyttöjen treffailussa. Kaikki tutorit olivat siis miehiä. Tullessamme Las Palmasiin meidän espanjan kielen taito ei ollut kovin hyvä, sillä emme olleet käyneet yhtään kurssia yliopistolla. Olimme ainoastaan opiskelleet kahdestaan espanjan kielen alkeita ennen matkan alkua.

Järkytykseksemme huomasimme, että edes yliopistolla ei juurikaan puhuta englantia. Esimerkiksi tervetuliaisviikolla kaikki tärkeä informaatio annettiin ainoastaan espanjaksi ja me ymmärsimme sanat muy importante….

Voimme siis lämpimästi suositella espanjan opiskelua ennen vaihtoon lähtöä. Matkaa ei kuitenkaan kannata kielen takia jättää tekemattä, sillä mekin selvisimme kaikista tilanteista ja saimme hoidettua kaikki tarvittavat asiat.

Espanjan kielen taito kohentui huomattavasti matkan aikana ja pystyimme hoitamaan arkipäivän asiat espanjaksi ja kanarialainen murrekin alkoi avautumaan. Las Palmasiin on suhteellisen hyvät yhteydet Suomesta ja esimerkiksi Finnair lentää kerran viikossa suoraan Helsingistä. Lentolippujen hinta on n. Meidän kokemuksen mukaan kannattaa hankkia meno-paluulippu heti aluksi, sillä muiden Erasmuslaisten paluuliput tulivat todella kalliiksi.

Las Palmasin lentokentältä pääsee bussilla numero 60 suoraan bussiasemalle, josta voi ottaa taksin tervetuliaisviikon hotelliin. Yliopisto järjestää kaikille Erasmus-opiskelijoille majoituksen ensimmäiseksi viikoksi samassa hotellissa. Yliopisto lähettää kaikille tulijoille sähkopostia, jos haluaa itselleen majoituksen ensimmäiseksi viikoksi. Meidän mielestä hotellimajoitus ensimmäiseksi viikoksi oli todella hyvä juttu, sillä näin meillä oli aikaa etsiä itsellemme asunto ja tutustua muihin vaihtareihin.

Meillä kävi tuuri asunnon suhteen, sillä löysimme sen helposti suomalaisen Mairen avustuksella. Olimme jo Suomessa nähneet Maire Pylkkäsen ilmoituksen Hesarissa ja olleet häneen yhteydessä ennen matkaan lähtöä.

Maire ottaa välityspalkkioksi euroa, jonka summan tuntuivat ottavan kaikki muutkin välittajät. Tervetuliaisviiikolla saimme tutoreilta listan vapaana olevista asunnoista ja puhelinnumerot, mutta saimme kuulla muilta Erasmuksilta, että asunnot olivat aika huonokuntoisia tai numeroista ei vastattu ollenkaan.

Espanjan kieltä pitää hallita myös suhteellisen hyvin, jos haluaa löytää listan kautta asunnon, sillä kukaan ei puhu englantia. Las Palmasissa asuu myös toinen suomalainen nainen, joka välittaa asuntoja. Hänet voi löytää esimerkiksi rannan läheisyydeessä sijaitsevalta Suomi-klubilta tai hänen omasta Sirpan-baarista. Maireen voi ottaa yhteyttä sähkopostitse tai puhelimella. Mairen espanjalainen puhelinumero on: Hintataso on asunnoissa hiukan halvempi kuin suomessa.

Soittaminen Suomeen on aika kallista, joten kannattaa heti hankkia espanjalainen pre paid-tyyppinen liittymä.

Meillä oli käytössä Movistar-liittymät, jotka olivat mielestämme hyvät. Kaupungilla on paljon Movistarin liikkeitä, joissa voi käydä lataamassa itselleen puheaikaa haluamallaan summalla. Rannan lähellä olevalla Plaza de Faraylla on Las Palmasin halvin locutorio. Sähköposti on myös hyvä tapa pitää yhteyttä Suomeen. Yliopistolta on kaksi tietokoneluokkaa ja vapaita koneita on melkein aina.

Kaupungilla on myös monia halpoja nettikahviloita. Yliopiston ja rannan alueella on langaton nettiyhteys, joten jos omistaa oman kannettavan tietokoneen, niin se kannattaa ottaa mukaan. Hintataso Las Palmasissa on hiukan alhaisempi kuin Suomessa.

Kaupasta löytää lähes samanlaisia tuotteita kuin Suomessakin, tosin ruisleivän ystävän kannattaa hamstrata sitä paljon mukaan, sillä Espanjassa syödään ainoastaan vaaleata leipää. Kraanavettä ei kannata juoda, mutta kaikkeen muuhun sitä voi huoletta käyttää. Alkoholi ja tupakka on  todella halpaa ja esimerkiksi viinipullon saa kaupasta eurolla. Myös vaatteet ja kengät ovat halvempia kuin Suomessa. Älä siis turhaan pakkaa matkalaukkuasi täyteen, sillä se tulee täyttymään nopeasti uusista kivoista vaatteista.

Isoja ostoskeskuksia täällä on kolme. Rannan toisessa päässä sijaisee Las Arenas ja toisessa suunnassa on iso kauppakeskus Muelle, jossa on myös bilepaikkoja, terasseja ja elovukateatteri. Siellä voi käydä myös esimerkiksi keilaamassa. Siete Palmas ostoskeskus on taas hiukan kauempana ja sinne pääsee bussilla. Jos haluaa ostaa mukaansa elektroniikkaa, niin kannattaa vierailla Siete Palman mediamarketissa, josta saa takuukuitin mukaansa. Rannasta ei kannata näitä tavaroita ostella, koska huijareita on paljon liikkeellä.

Suoritimme ainoastaan espanjan kielen kurssin, joka on tarkoitettu Erasmus vaihtareille. Koska kielitaitomme oli niin heikossa jamassa, niin mielestämme oli hyvä keskittyä ainoastaan kielen opiskeluun. Saapuessamme meidän piti osallistua espanjan kielen tasokokeeseen, jonka perusteella meidät jaettiin kahteen ryhmään.

Meidän ryhmassämme opiskeltiin mm. Lisäksi koko ajan tuli mukaan uutta sanastoa. Tunnilla opettajamma Martta puhui vain espanjaa, joka tuntui aluksi haastavalta, mutta lopuksi ymmärsimme jo kaiken mitä hän puhui. Kurssi oli muuten todella hyvä, mutta puhuminen jäi tunnilla vähäiseksi, koska ryhmässämme oli yhteensä noin 50 ihmistä. Meidän laitoksella oli tarjota aika paljon erilaisia kursseja, mutta ne olivat aika teoriapainotteisia ja  niillä olisi joutunut tekemään kirjallisia töitä ja suorittamaan lopputentin.

Alussa tuntui, että emme pysty siihen, joten päätimme opiskella kotona myös espanjaa ja keskittyä kunnolla kielen opiskeluun. Voimme kuitenkin suositella esimerkiksi valokuvauskurssia, jonka muutamat ystävämme suorittivat.

Opiskelurytmi oli hiukan erilainen kuin Suomessa, sillä tunnit saattoivat alkaa klo kahdeksan illalla ja kestää kymmeneen. Toisaalta näin jäi aikaa olla päivät rannalla tai tehdä jotain muuta mukavaa. Tullessamme Las Palmasiin kävimme melko pian ostamassa rannan läheisyydessä olevalle kuntosalille salikortit kolmeksi kuukaudeksi.

Voimme suositella salia muillekin jumppien ja kuntosalin ystäville. Tarjolla oli monenlaista jumppaa ja spinninkiä aamusta iltaan. Ranta on kolme kilometriä pitkä ja siellä oli mukava käydä lenkillä juoksemassa.

Yliopisto järjestää myös jotain urheilujuttuja mm. Joka torstai Erasmuksille on omat bileet Estacionessa, jossa riittää menoa. Kaupungista löytyy myös paljon muitakin illanviettopaikkoja. Tosin baariin  mennään vasta kello yhden jälkeen yölla ja bileet jatkuvat aamu seitsemään asti. Mukava terassi Lolita löytyy Santa Catalinan puistosta, jossa tuli vietettyä ilta jos toinenkin. Ruokapaikkoja kaupungista löytyy myös monenlaisia ja kaikkeen makuun.

Voimme suositella La Stradaa, jossa voi maistella buffet tyyliin erilaisia tyypillisiä kanarialaisia ruokia. Kulttuuria täältä löytyy hiukan vähemmän kuin muista Espanjan vaihtokohteista. Alfreodo Kraussin konserttitalossa järjestetään aina viikottain joitain konsertteja ja siellä oli myös maaliskuun alussa elokuvaviikot.

Karnevaalit olivat helmikuun puolessa välissä, mutta ikävä kyllä ne loppuivat juuri meidän saapuessamme. Vanhasta kaupungista Trianasta löytyy vanhaa kanarialaista arkkitehtuuria ja upea Santa Anan katedraali. Tiranasta on myös muutamia museoita ja Kolumbuksen talo. Elokuvissa voi myös käydä, mutta suurin osa niistä on dupattuja. Saaren sisällä on paljon vierailemisen arvoisia kohteita. Auto kannattaa ehdottamasti vuokrata, koska se on halpaa ja näin näkee yhden päivän aikana paljon enemmän kuin busiin ikkunasta.

Autoon ei tarvitse tankata kuin 10 eurolla ja sillä pääsee kiertämään koko saaren ympäri. Busillakin liikkuminen on halpaa ja sillä pääsee hyvin liikkumaan vaikka aikataulut ovatkin espanjalaiseen tyyliin suurpiirteisiä. Voimme myös suositella tutustumista muihin kanarian saariin. Esimerkiksi Armas-laivalla pääsee alle kymmenellä eurolla viereiselle Teneriffan saarelle.

Jos haluaa piipahtaa mantereella, niin sinne pääsee kätevästi lentokonella. Madridiin ja Barcelonaan maksavat noin euroa. Neljän kuukauden aikana matkustelimme todella paljon ja tässä on meidän mielestämme muutamia vierailemisen arvoisia paikkoja, joita voimme suositella muillekin. Hankimme ennen matkalle lähtöä Lonely Planetin Canary Islands  opaskirjan, joka oli todella kultaakin arvokkaampi. Barranco de la Mina: Ensin bussilla San Mateoon ja sieltä taksilla Barranco de la Minaan. San Mateossa löytyy myös Sociales Services, jossa on mukava mies, jolta saa paljon erilaisia vaellusreittikarttoja ja ohjeita.

Tehtaalla pääsee ilmaiselle opastuskierrokselle ja maistelemaan tehtaan erilaisia tuotteita. Veneellä pääsee myös näkemään defiinejä. Agaetesta Aldea de San Nicolakseen: Agaetesta löytyy myös Dedo de Dido eli Jumalan sormi, joka nousee ylös merestä. Kuuluisa paikka, mutta ei mitenkään ihmeellisen näköinen.

Löytyy paljon mukavia ostospaikkoja ja suuri uima-allasalue aivan meren rannasta. Kanarian saarten korkein vuori, joka on vielä toiminnassa oleva tulivuori. Tänne kanttaa lähteä omalla vuora-autolla. Aivan vuoren huipulle pääsee pienellä hissillä, jos ei kunto kestä vaeltamista.

Läheltä löytyy myös laavakivialue. Saaren pääkaupunki, josta löytyy aitoa kanarialaista tunnelmaa. Sieltä pääsee saaren mahtaville vaellusreiteille. Parque Nacional de Garajonay: Jos haluaa nähdä huimia vesiputouksia ja sademetsää, niin kannattaa lähteä kansallispuistoon vaeltamaan. Ehdottamasti meidän testaamista paikoista parhaat vaellusreitit.

Voimme suositella kaikille lämpimästi vaihtoon lähtemistä. Matkan aikana tutustut uusiin ihmisiin ja pääset sisälle vieraaseen kieleen ja kulttuuriin. Saimme matkaltamme paljon kokemuksia, elämyksiä ja ihania muistoja, jotka säilyvät mielessä vielä pitkään. Kaupunki sijaitsee Gran Canarian saaren koillisosassa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä saaren ainoasta lentokentästä. Lentokentältä pääsee kätevästi kaupunkiin taksilla hinta reilut 20 euroa ja bussilla numero 60 http: Kaupunkina noin asukkaan Las Palmas on varsin monipuolinen.

Kaupungin itälaitaa hallitsee vilkas satama. Kaupungin länsilaidalla taasen sijaitsee kolmisen kilometriä pitkä hiekkaranta Playa de Las Canteras, jossa turistit ja paikalliset sulassa sovussa viettävät aikaa nautiskellen auringosta, uiden ja lenkkeillen. Tämä onkin kaupungin ainut osa, missä turistien läsnäolo on todella selvästi aistittavissa, muuten tässä kaupungissa turistit eivät jokapäiväiseen elämään juuri vaikuta, vaikka näin voisi kuvitella, Kanarian saarilla kun ollaan.

Kaupungista löytyy myös upeat shoppailumahdollisuudet. Monien isojen kauppakeskuksien, Corte Inglesin ja lukuisien pienten vaate- ja kenkäkauppojen parissa saa helposti vierähtämään aikaa tuntitolkulla. Lisäksi kulttuuririentoja Las Palmasissa riittää moneen makuun: Ilmasto Las Palmasissa on varsin miellyttävä.

Lämpötila pysyy ympäri vuoden miellyttävästi 20 asteen tuntumassa. Talvikaudella voi toki joskus joutua palelemaankin, koska vilvoittava merituuli, kostea ilmasto, yksinkertaiset ikkunat ja espanjalaisten asuntojen lämmityksen puute takaa sen, että myös lämmintä vaatetta kannattaa ottaa reissuun mukaan. Toisaalta myöskään harvoin edes kesäkaudella sää tulee sietämättömän kuumaksi, koska vilvoittava merituuli puhaltaa miltei joka ikinen päivä.

Auringosta Las Palmasissa saa varmasti suomalaiseen mittakaavaan verrattuna nauttia riittävästi, vaikka todella usein kaupungin yläpuolella leijuukin pilviverho, vaikka miltei koko muulla saarella paistaisikin aurinko. Etukäteen yliopistoon voi tutusta aika kattavasti nettisivujen avulla: Samaa kautta ennen vaihtoon lähtöä voi hoitaa myös ilmoittautumisen yliopistoon.

Nettisivut ovat pääasiassa espanjan kielellä, mutta jotain informaatiota on löydettävissä myös englanniksi täältä: Taloustieteiden tiedekunnalta löytyy myös omat nettisivunsa: Lentojen varaaminen kannattaa myös tehdä hyvissä ajoin. Varsinkin kevätlukukauden alku ajoittuu samoihin aikoihin hiihtolomakauden kanssa, joten lennoille on kysyntää runsaasti.

Myös paluulennot kannattaa hoitaa ajoissa, koska Suomeen suoraan tulevien lentojen määrä kesäkaudella vähenee huomattavasti, ja jos ei ole ajoissa liikkeellä, voi huomata joutuvansa pulittamaan lentolipuista huomattavasti enemmän. Itse maksoin sekä meno- että paluulipusta hieman yli euroa.

Myös matkavakuutuksen hankkimista suosittelen lämpimästi. Varkaita Las Palmasissa on jonkin verran liikkeellä, joten tavaroistaan kannattaa pitää hyvää huolta. Alussa kostea ilmasto myös voi tuoda omat yllätyksensä, ja ainakin miltei jokainen tutuistani sai alkuaikoinani potea flunssaa.

Itse selvisin reissusta suurimmitta vaurioitta, jalassa muistona reissulta tosin löytyy ehkä jopa pysyviä arpia meduusan jäljiltä. Ja varoituksen sanana, että niitä meduusoja Canterasin rannalla on aika usein Ensimmäisellä viikolla yliopisto järjestää uusille vaihto-opiskelijoille Tervetulo-viikon, jonka aikana majoittaudutaan hotellissa ja näin saapuminen Las Palmasiin sujuu kohtuullisen kivuttomasti.

Tämän viikon aikana on hyvä tilaisuus tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin. Yliopisto järjestää viikon aikana muutaman infotilaisuuden, joissa hoidetaan erilaisia käytännön asioita.

Lisäksi saimme listan vapaina olevista asunnoista, jota soittelemalla läpi espanjaksi! Itse turvauduimme lopulta asunnonvälitystoimistoon, jonka kautta kävimme katsomassa muutaman päivän aikana useita asuntoja ja lopulta löysimmekin aivan ydinkeskustasta, Mesa y Lopezilta, mukavan ja kohtuullisen edullisen neliön.

Vaikeuksia monilla asunnon hankkimisessa oli, eikö varmasti vähiten kielimuurin takia, mutta miltei jokainen vaihtari ehti kuitenkin katon päänsä päälle löytää tämän ensimmäisen viikon aikana. Asumisen suhteen kannattaa jo etukäteen varautua siihen, että asuntojen taso ei vastaa aivan Suomessa totuttua tasoa: Torakat tulivat varmasti kaikille reissun aikana tutuiksi, kuin myös kaasuhellan käyttäminen.

Lisäksi vesi yleensä lämpiää kaasulla, joten suihkuun mennessä lämmintä vettä ei usein ollut tarjolla. Me olimme siitä onnekkaita, että meillä oli uuni käytössämme, tosin sekin toimi kaasulla.

Ja koska lämmitystä asunnoissa ei yleensä ole, varsinkin villasukat olivat talven aikana kovassa käytössä. Ensimmäisiä asioita, jotka kannattaa perille saavuttuaan hoitaa kuntoon, on paikallisen puhelinliittymän hankkiminen. Tämä auttaa huomattavasti asunnon ja muiden käytännön asioiden hoitamista. Puhelinliittyminä käytetään yleensä prepaid-tyylisiä liittymiä, joita voi ladata normaalissa ruokakaupassa.

Puheluiden hinta on ehkä niitä harvoja asioita, mikä Las Palmasissa oli Suomen hintatasoa kalliimpaa. Näitä alkuaikojen käytännön asioita hoitaessa monille tuli jo tutuksi espanjalaisten ajantaju: Asiat eivät usein oikein toimi, kuten Suomessa on totuttu ja mm. Mutta mukavaa on kuitenkin ihmisten lämmin suhtautuminen ja halu auttaa, kunhan apua kysyy. Opiskelu vaihtokohteessa tapahtuu espanjan kielellä. Itselläni vastaan ei tullut yhtään kurssia, jonka opetus olisi ollut englanniksi. Englannin kielikursseja taloustieteiden tiedekunnassa oli kyllä muutamia valittavana, mutta niissäkin edelleen opetuskielenä usein oli espanja ja paikallisten englannin kielen taito sen verran heikkoa, että suomalaisille näistä kursseista tuskin hirveästi on hyötyä.

Universidad de Las Palmas koostuu neljästä kampusalueesta, joista itselleni tutuksi muodostuivat vain kaksi: Campus de Tafira ja Campus del Obelisco. Tafiran kampus, jossa on Taloustieteiden tiedekunta, sijaitsee reilun puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta ylempänä vuoristossa. Busseja sinne menee useita, mutta itse käytin aina bussia numero 25 http: Normaalisti näissä busseissa yhden matkan hinta on 0,90¤, joten Bonon ostaminen kyllä kannattaa.

Myös kuukausikortteja olisi tarjolla, mutta ne eivät käy tälle linjalle numero 25, joten sen ostaminen ei minulle muodostunut kannattavaksi. Obeliscon kampuksella taasen järjestetään muun muassa vaihtareitten espanjan kielen kurssi.

Obelisco sijaitsee keskustasta noin varttitunnin bussimatkan ja reilun puolen tunnin kävelymatkan päässä matkan varrella vanhaan kaupunkiin. Kurssitarjonta taloustieteiden tiedekunnassa oli varsin laajaa, mutta opetuksen tasoa ei kyllä voi kehua.

Itse kävin omassa tiedekunnassani ainoastaan yhden rahoituksen kurssin, ja kurssi oli sisällöltään hyvin yksinkertainen, mutta toisaalta kielimuuri sen verran suuri, että silti kurssi teetti aivan tarpeeksi työtä.

Luentoja kurssilla oli 4 tuntia viikossa 2 kertaa viikossa 2 tunnin luento. Kurssilla oli lukukauden aikana kaksi välikoetta, jotka muodostivat 20 prosenttia kurssin arvosanasta ja itse tentti loput 80 prosenttia. Itseltäni lopputentti jäi lopulta tekemättä, koska palasin takaisin Suomeen hieman alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin, ja yrityksistäni huolimatta en saanut siirrettyä tentin tekoa aikaisempaan ajankohtaan.

Mutta kielellisesti sain kyllä kurssista paljon irti, joten suosittelen lämpimästi myös muille opiskelujen loppupuolella oleville kurssien suorittamista, vaikka kurssien taso voikin siinä vaiheessa tuntua hyvinkin yksinkertaiselta. Vaihto-opiskelijoiden espanjan kielen kurssille järjestettiin heti ensimmäisellä viikolla tasokoe, jonka perusteella opiskelijat jaettiin kahteen ryhmään.

Tätäkin kurssia oli 4 tuntia viikossa. Itse jouduin tasoltaan heikompaan ryhmään, mutta tämä osoittautui lopulta ainoastaan hyväksi, koska toisessa ryhmässä opetus taisi olla sen verran korkealentoista, että liki puolet ryhmästä joutui vaihtamaan kesken lukukauden meidän ryhmäämme. Opetus meidän ryhmässämme lähti liikkeelle melko perusteista, mutta eteenpäin mentiin sen verran nopeasti, että kurssilla tuskin pysyi mukana, jos ei ollut espanjaa aikaisemmin opiskellut.

Ja opetuskielenäkin oli kuitenkin alusta asti espanja; kurssin aikana tuskin puhuttiin sanaakaan englantia. Kurssilla järjestettiin lopputentti, ja tällä kurssilla lopputentin päivämäärän oli monen onneksi varsin helposti neuvoteltavissa.

Kolmantena kurssina kävin vielä oman kiinnostukseni vuoksi Obeliscon kampuksella sijaitsevan Opettajankoulutuslaitoksen valokuvaus-kurssin. Tätäkin kurssia oli 4 tuntia viikossa kerran viikossa 2 tunnin luento, 2 kertaa viikossa tunnin luento.

Kurssin arvosana koostui 3 harjoitustyöstä: Lisäksi tälläkin kurssilla järjestettiin lopputentti. Itse olin opiskellut espanjaa ennen vaihtoon lähtöä muutaman kurssin verran, mutta kielitaitoni ei kyllä ollut kovin kummoinen.

Puhumisen aloittaminen tuntuikin todella vaikealta. Lämpimästi suosittelen siis panostamista kielen opiskeluun jo hyvissä ajoin ennen vaihtoon lähtöä. Erilaisia harrastusmahdollisuuksia kaupungista ja saarelta löytyy kunhan vaan jaksaa aina sinnikkäästi mennä kysymään eri asioista. Itselleni tutuksi tulivat eräs kuntosali Canterasin rantakadun varrella, johon ostimme 3 kuukauden kortin, lenkkeily rannalla ja unohtumattomana kokemuksena myöskin surffikurssi, jonka suoritin yliopiston kautta.

Lisäksi muuhun saareen on mitä parhain tutustua vaellusretkillä. Ja lienee ei tarvitse edes mainita, että tutuksi myöskin tulivat Las Palmasin lukemattomat ravintolat, kahvilat, terassit ja yökerhot. Olin kevätlukukauden vaihdossa okl: Jos suunnittelet vaihtoa Espanjaan tai espanjankieliseen paikkaan, suosittelen lämpimästi, että opiskelet espanjaa ennen vaihtoon lähtöä, varsinkaan jos et ole aiemmin opiskellut yhtään. Itse opiskelin ennen vaihtoon lähtöä 4 kurssia ja silti minusta tuntui vaikealta aloittaa espanjan puhuminen.

Paikallisten kanssa kommunikointi onnistuu parhaiten nimenomaan espanjaksi, sillä harva puhuu mielellään englantia. Tutustuin yliopistoon etukäteen lähinnä nettisivujen kautta osoitteessa: Kannattaa seurata sivuja, sillä sinne tulee ohjeet, miten voi osallistua esim.

Kansainvälisiä asioita hoitaa Las Palmasin yliopistossa Olenka Naranjo ja hänelle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen relint ulpgc. Olenka osaa suhteellisen hyvin englantia. Lennot kannattaa varata hyvissä ajoin. Minä ja vaihtarikaverini etsimme halpoja lentoja netistä ja kävimme myös kyselemässä eri matkatoimistoista.

Meidän epäonneksemme olimme lähdössä helmikuussa juuri Etelä-Suomen hiihtoloman aikaan ja lähes kaikki lennot olivat jo täynnä. Tämä samainen lento oli myös Kilroy Travelsin suosittelema halvin lento. Las Palmasin kaupungissa oli kevään aikana usein pilvistä, mutta kun ajoi puoli tuntia saaren eteläosaan esim.

Playa del Inglésin turistirysään , aurinko paistoi. Koska saari sijaitsee lähellä Afrikan manteretta, ilma on aina kuitenkin lämmin, vaikka Atlantilta tuulee.

Joten vuokraemännän antama viltti oli tarpeen! Rannalle voi mennä vaikka joka päivä eli kyllä ruskettuu. Ainakin etelässä paistaa lähes poikkeuksetta. Pohjoismaalaisten pitää vain muistaa varsinkin alussa suojata ihoa hyvin aurinkorasvoilla. Silti missään ei voi olla liian varovainen. Minunkin laukkuni varastettiin ravintolassa ja jouduin tekemään rikosilmoituksen espanjaksi yksin.

Mutta selvisin onneksi hyvin, tosin hieman pilke silmäkulmassa. Joten kaikkea voi sattua. Onneksi minulla oli vakuutus ja se on ensimmäinen asia, joka pitää hankkia ennen vaihtoon lähtöä!!! Las Palmasissa kannattaa liikkua pitempiä välimatkoja bussilla.

Kuukausikortin saadakseen opiskelijan täytyy toimittaa esim. Guaguas Municipalesin toimistoon yksi sijaitsi ainakin ihan Obeliscon kampuksen lähellä täytetty hakemus, 2 valokuvaa ja opiskelutodistus.

Etsitään ystävää las palmas -

Ehdottamasti meidän testaamista paikoista parhaat vaellusreitit. Koska harrastan urheilua Suomessakin, en halunnut luopua siitä vaihdossakaan ollessani.

Onneksi en joutunut hänen silmätikukseen! Kurssi suoritettiin tekemällä ryhmätyö ja tentti. Ryhmätyö tehtiin kuuden hengen ryhmissä ja vaihtarit jaettiin tasaisesti paikallisten kanssa ryhmiin. Ryhmätyön teko oli lähinnä netistä tiedon etsimistä.

Valmiit työt piti esittää luokassa ja minäkin jouduin vähän puhumaan espanjaa, tosin melkein suoraan paperista lukemiseksihan se meni. Tenttiin olisi voinut lukea myös kirjoja, mutta luin pelkkiä luentomonisteita. Tentti oli pitkä ja tuntui tosi vaikealta. Pääsin sen kuitenkin läpi. Kurssilla oli ihan mielenkiintoista asiaa kuluttajista, mutta osa meni kyllä vähän ohi. Miesopettaja oli mukava, mutta selitti asioita välillä vähän liian turhan vaikeasti.

Kurssille ostettiin myös luentomoniste. Kurssi suoritettiin tekemällä viisi viiden sivun esseetä ja kaksi yhden sivun esseetä. Tein esseet kahden meksikolaisen ja yhden saksalaisen tytön kanssa. Meksikolaisethan ne esseet melkein kirjoittivat, mutta kai se oli äidinkielellä vähän helpompaa hommaa. Kurssista sain hyvän arvosanan, kiitos meksikolaisten tyttöjen.

Valokuvauskurssi oli helpohko ja rento. Kurssilla tuli ihan uutta asiaa, koska en juurikaan aiemmin tiennyt valokuvauksesta. Suomalaisesta kurssista olisi tosin varmasti saanut vielä enemmän irti. Kurssilla tehtiin kolme valokuvaukseen liittyvää työtä; yksi parityö ja kaksi ryhmätyötä.

Viimeisellä luennolla oli pieni kirjallinen tentti. Koska harrastan urheilua Suomessakin, en halunnut luopua siitä vaihdossakaan ollessani.

Ostin kolmen kuukauden mittaisen punttisali- ja jumppakortin rannan läheisyydessä olevalle salille. Kolme kuukautta maksoi 95,50 euroa. Paikan tasoa ei ihan voinut verrata Suomen vastaaviin, mutta kyllä se asiansa ajoi. Kävin myös lenkillä ja muutaman kerran pelaamassa tennistä ja vaeltamassa. Yliopisto järjesti myös monenlaisia aktiviteettejä. Itse kävin melonta ekskursiolla, joka ei tosin ollut kuin parin tunnin juttu Canterasin rannalla, mutta mukava kokemus sekin.

Kanarian saarten sisällä pääsee liikkumaan niin laivalla kuin lentokoneellakin. Teneriffa on Gran Canariaa lähimpänä oleva saari ja sinne pääsee edestakaisin laivalla alle kahdella kymmenellä eurolla. Laivamatka kestää yhteen suuntaan neljä tuntia. Teneriffalla sijaitsee myös Espanjan korkein vuori, tulivuori Teide.

Teneriffa on jo vehreämpi saari kuin Gran Canaria. Siellä sijaitsee myös eläinpuisto Loro Parque. Kanarian saarista kävin ainoastaan Teneriffalla, mutta monet vaihtarit kävivät myös muilla saarilla. Niille olikin jo hiukan kalliimpi ja pidempi matkustaa. Meno-paluuni Barcelonaan maksoi Iberialla näin euroa. Olin siellä viikon, joka tuntui kyllä liian lyhyeltä ajalta nähdä kaikki haluamansa.

Barcelona on todellinen suurkaupunki ja kulttuurisesti erittäin rikas. Tärkein vinkki, jonka voin seuraaville lähtijöille antaa, on se, että muistakaa opiskella kieltä tarpeeksi ennen lähtöä! Itse olin opiskellut espanjaa yliopistossa noin vuoden verran ennen lähtöäni, joka oli todellakin liian vähän. Olin kyllä käynyt espanjan kurssit ja vielä muutaman muunkin, mutta Las Palmasiin päästyäni huomasin kielitaitoni riittämättömyyden.

Varsinkin puhuminen tuotti hankaluuksia, eikä ymmärtämistäkään ainakaan helpottanut kanarialaisten epäselvä ja nopea murre. Selvisin kuitenkin ja nyt huomaan kielitaitoni ja erityisesti ymmärtämiseni kehittyneen. Vaihtoon kannattaa lähteä oikealla rennolla asenteella. Kannattaa varautua siihen, etteivät kaikki asiat todellakaan suju yhtä vaivattomasti kuin Suomessa.

Kursseja ei myöskään kannata ottaa turhan paljoa, sillä vaihtari-elämä on muutakin kuin pelkkää opiskelua! Kannattaa olla mahdollisimman aktiivinen ja avoin ja tutustua paljon uusiin ihmisiin. Yleensä myös Espanjassa, kuten missä tahansa muuallakin, vaihtarit muodostavat oman porukkansa eli paikallisiin on vähän vaikeampi tutustua.

Vaihtoajasta kannattaa nauttia, sillä pian huomaakin jo olevansa takasin Suomessa! Las Palmas on Gran Canarian pääkaupunki ja samalla myös suurin kaupunki.

Asukkaita kaupungissa on   Las Palmas on moniulotteinen kaupunki, josta löytyy niin rantaan keskittyvä turistialue kuin aitoa kanarialaista tunnelmaa huokuva vanha kaupunki.

Gran Canarian saari on hyvin monipuolinen paikka, josta löytyy paljon nähtävää ja tutkittavaa aurinkorannan lisäksi. Saaren eteläosassa sijaitsevat Playa del Ingles ja Puerto Rico, joissa on melkein aina aurinkoa ja paljon turisteja.

Saaren keskiosa on paljon vehreämpi kuin rannikko ja sieltä löytyy hyviä vaellusmaastoja ja pieniä paikallisia vuoristokyliä. Saaren pohjoisosasta on Las Palmasin lisäksi muutama vierailemisen arvoinen paikka. Esimerkiksi Arucaksen-kylästä löytyy upea goottilainen kirkko ja paikallisen Arehugas-rommin tehdas.

Las Palmasin yliopisto koostuu eri kampusalueista. Meille tuli tutuksi ainoastaan Obelisco-kampus, jossa sijaitsevat ainakin OKL ja humanistinen tiedekunta.

Erasmuksille tarkoitettu espanjan kielen kurssi järjestettiin myos Obeliscolla. Kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla Tafiran kampuksella voi opiskella mm. Yliopistomaailma on Espanjassa meidän kokemusten mukaan hieman erilainen kuin Suomessa. Asioiden hoitaminen on välilla todella hidasta ja esimerkiksi meidän tulosta ei tiedetty meidän laitoksella yhtään mitään.

Samoin meidän koordinaattorimme oli matkalla Meksikossa meidän tervetuliaisviikon aikana, jolloin oli tarkoitus valita hänen avustuksellaan kursseja ja päästä koulun tapoihin sisälle. Myöskään tutoreita ei ollut meidän laitoksen puolesta järjestetty, joten ensimmaisenä koulupäivänä tervetuliaisviikolla meitä ei ollut kukaan vastassa. Löydettiin itsemme sitten väärästä paikasta, josta onneksi löytyi toisen tiedekunnan ystävällinen tutori, joka auttoi meidät alkuun.

Lopusta saimme selvitä yksin, sillä tutoreiden mielenkiinto oli lähinnä bileiden järjestämisessä ja Erasmus-tyttöjen treffailussa. Kaikki tutorit olivat siis miehiä. Tullessamme Las Palmasiin meidän espanjan kielen taito ei ollut kovin hyvä, sillä emme olleet käyneet yhtään kurssia yliopistolla.

Olimme ainoastaan opiskelleet kahdestaan espanjan kielen alkeita ennen matkan alkua. Järkytykseksemme huomasimme, että edes yliopistolla ei juurikaan puhuta englantia. Esimerkiksi tervetuliaisviikolla kaikki tärkeä informaatio annettiin ainoastaan espanjaksi ja me ymmärsimme sanat muy importante…. Voimme siis lämpimästi suositella espanjan opiskelua ennen vaihtoon lähtöä.

Matkaa ei kuitenkaan kannata kielen takia jättää tekemattä, sillä mekin selvisimme kaikista tilanteista ja saimme hoidettua kaikki tarvittavat asiat. Espanjan kielen taito kohentui huomattavasti matkan aikana ja pystyimme hoitamaan arkipäivän asiat espanjaksi ja kanarialainen murrekin alkoi avautumaan. Las Palmasiin on suhteellisen hyvät yhteydet Suomesta ja esimerkiksi Finnair lentää kerran viikossa suoraan Helsingistä. Lentolippujen hinta on n. Meidän kokemuksen mukaan kannattaa hankkia meno-paluulippu heti aluksi, sillä muiden Erasmuslaisten paluuliput tulivat todella kalliiksi.

Las Palmasin lentokentältä pääsee bussilla numero 60 suoraan bussiasemalle, josta voi ottaa taksin tervetuliaisviikon hotelliin. Yliopisto järjestää kaikille Erasmus-opiskelijoille majoituksen ensimmäiseksi viikoksi samassa hotellissa.

Yliopisto lähettää kaikille tulijoille sähkopostia, jos haluaa itselleen majoituksen ensimmäiseksi viikoksi. Meidän mielestä hotellimajoitus ensimmäiseksi viikoksi oli todella hyvä juttu, sillä näin meillä oli aikaa etsiä itsellemme asunto ja tutustua muihin vaihtareihin.

Meillä kävi tuuri asunnon suhteen, sillä löysimme sen helposti suomalaisen Mairen avustuksella. Olimme jo Suomessa nähneet Maire Pylkkäsen ilmoituksen Hesarissa ja olleet häneen yhteydessä ennen matkaan lähtöä.

Maire ottaa välityspalkkioksi euroa, jonka summan tuntuivat ottavan kaikki muutkin välittajät. Tervetuliaisviiikolla saimme tutoreilta listan vapaana olevista asunnoista ja puhelinnumerot, mutta saimme kuulla muilta Erasmuksilta, että asunnot olivat aika huonokuntoisia tai numeroista ei vastattu ollenkaan. Espanjan kieltä pitää hallita myös suhteellisen hyvin, jos haluaa löytää listan kautta asunnon, sillä kukaan ei puhu englantia.

Las Palmasissa asuu myös toinen suomalainen nainen, joka välittaa asuntoja. Hänet voi löytää esimerkiksi rannan läheisyydeessä sijaitsevalta Suomi-klubilta tai hänen omasta Sirpan-baarista. Maireen voi ottaa yhteyttä sähkopostitse tai puhelimella. Mairen espanjalainen puhelinumero on: Hintataso on asunnoissa hiukan halvempi kuin suomessa. Soittaminen Suomeen on aika kallista, joten kannattaa heti hankkia espanjalainen pre paid-tyyppinen liittymä.

Meillä oli käytössä Movistar-liittymät, jotka olivat mielestämme hyvät. Kaupungilla on paljon Movistarin liikkeitä, joissa voi käydä lataamassa itselleen puheaikaa haluamallaan summalla. Rannan lähellä olevalla Plaza de Faraylla on Las Palmasin halvin locutorio. Sähköposti on myös hyvä tapa pitää yhteyttä Suomeen. Yliopistolta on kaksi tietokoneluokkaa ja vapaita koneita on melkein aina.

Kaupungilla on myös monia halpoja nettikahviloita. Yliopiston ja rannan alueella on langaton nettiyhteys, joten jos omistaa oman kannettavan tietokoneen, niin se kannattaa ottaa mukaan. Hintataso Las Palmasissa on hiukan alhaisempi kuin Suomessa.

Kaupasta löytää lähes samanlaisia tuotteita kuin Suomessakin, tosin ruisleivän ystävän kannattaa hamstrata sitä paljon mukaan, sillä Espanjassa syödään ainoastaan vaaleata leipää. Kraanavettä ei kannata juoda, mutta kaikkeen muuhun sitä voi huoletta käyttää. Alkoholi ja tupakka on  todella halpaa ja esimerkiksi viinipullon saa kaupasta eurolla. Myös vaatteet ja kengät ovat halvempia kuin Suomessa. Älä siis turhaan pakkaa matkalaukkuasi täyteen, sillä se tulee täyttymään nopeasti uusista kivoista vaatteista.

Isoja ostoskeskuksia täällä on kolme. Rannan toisessa päässä sijaisee Las Arenas ja toisessa suunnassa on iso kauppakeskus Muelle, jossa on myös bilepaikkoja, terasseja ja elovukateatteri. Siellä voi käydä myös esimerkiksi keilaamassa. Siete Palmas ostoskeskus on taas hiukan kauempana ja sinne pääsee bussilla.

Jos haluaa ostaa mukaansa elektroniikkaa, niin kannattaa vierailla Siete Palman mediamarketissa, josta saa takuukuitin mukaansa. Rannasta ei kannata näitä tavaroita ostella, koska huijareita on paljon liikkeellä.

Suoritimme ainoastaan espanjan kielen kurssin, joka on tarkoitettu Erasmus vaihtareille. Koska kielitaitomme oli niin heikossa jamassa, niin mielestämme oli hyvä keskittyä ainoastaan kielen opiskeluun. Saapuessamme meidän piti osallistua espanjan kielen tasokokeeseen, jonka perusteella meidät jaettiin kahteen ryhmään. Meidän ryhmassämme opiskeltiin mm. Lisäksi koko ajan tuli mukaan uutta sanastoa. Tunnilla opettajamma Martta puhui vain espanjaa, joka tuntui aluksi haastavalta, mutta lopuksi ymmärsimme jo kaiken mitä hän puhui.

Kurssi oli muuten todella hyvä, mutta puhuminen jäi tunnilla vähäiseksi, koska ryhmässämme oli yhteensä noin 50 ihmistä.

Meidän laitoksella oli tarjota aika paljon erilaisia kursseja, mutta ne olivat aika teoriapainotteisia ja  niillä olisi joutunut tekemään kirjallisia töitä ja suorittamaan lopputentin. Alussa tuntui, että emme pysty siihen, joten päätimme opiskella kotona myös espanjaa ja keskittyä kunnolla kielen opiskeluun. Voimme kuitenkin suositella esimerkiksi valokuvauskurssia, jonka muutamat ystävämme suorittivat. Opiskelurytmi oli hiukan erilainen kuin Suomessa, sillä tunnit saattoivat alkaa klo kahdeksan illalla ja kestää kymmeneen.

Toisaalta näin jäi aikaa olla päivät rannalla tai tehdä jotain muuta mukavaa. Tullessamme Las Palmasiin kävimme melko pian ostamassa rannan läheisyydessä olevalle kuntosalille salikortit kolmeksi kuukaudeksi. Voimme suositella salia muillekin jumppien ja kuntosalin ystäville.

Tarjolla oli monenlaista jumppaa ja spinninkiä aamusta iltaan. Ranta on kolme kilometriä pitkä ja siellä oli mukava käydä lenkillä juoksemassa. Yliopisto järjestää myös jotain urheilujuttuja mm.

Joka torstai Erasmuksille on omat bileet Estacionessa, jossa riittää menoa. Kaupungista löytyy myös paljon muitakin illanviettopaikkoja. Tosin baariin  mennään vasta kello yhden jälkeen yölla ja bileet jatkuvat aamu seitsemään asti.

Mukava terassi Lolita löytyy Santa Catalinan puistosta, jossa tuli vietettyä ilta jos toinenkin. Ruokapaikkoja kaupungista löytyy myös monenlaisia ja kaikkeen makuun. Voimme suositella La Stradaa, jossa voi maistella buffet tyyliin erilaisia tyypillisiä kanarialaisia ruokia. Kulttuuria täältä löytyy hiukan vähemmän kuin muista Espanjan vaihtokohteista. Alfreodo Kraussin konserttitalossa järjestetään aina viikottain joitain konsertteja ja siellä oli myös maaliskuun alussa elokuvaviikot.

Karnevaalit olivat helmikuun puolessa välissä, mutta ikävä kyllä ne loppuivat juuri meidän saapuessamme. Vanhasta kaupungista Trianasta löytyy vanhaa kanarialaista arkkitehtuuria ja upea Santa Anan katedraali. Tiranasta on myös muutamia museoita ja Kolumbuksen talo.

Elokuvissa voi myös käydä, mutta suurin osa niistä on dupattuja. Saaren sisällä on paljon vierailemisen arvoisia kohteita. Auto kannattaa ehdottamasti vuokrata, koska se on halpaa ja näin näkee yhden päivän aikana paljon enemmän kuin busiin ikkunasta.

Autoon ei tarvitse tankata kuin 10 eurolla ja sillä pääsee kiertämään koko saaren ympäri. Busillakin liikkuminen on halpaa ja sillä pääsee hyvin liikkumaan vaikka aikataulut ovatkin espanjalaiseen tyyliin suurpiirteisiä.

Voimme myös suositella tutustumista muihin kanarian saariin. Esimerkiksi Armas-laivalla pääsee alle kymmenellä eurolla viereiselle Teneriffan saarelle. Jos haluaa piipahtaa mantereella, niin sinne pääsee kätevästi lentokonella. Madridiin ja Barcelonaan maksavat noin euroa. Neljän kuukauden aikana matkustelimme todella paljon ja tässä on meidän mielestämme muutamia vierailemisen arvoisia paikkoja, joita voimme suositella muillekin. Hankimme ennen matkalle lähtöä Lonely Planetin Canary Islands  opaskirjan, joka oli todella kultaakin arvokkaampi.

Barranco de la Mina: Ensin bussilla San Mateoon ja sieltä taksilla Barranco de la Minaan. San Mateossa löytyy myös Sociales Services, jossa on mukava mies, jolta saa paljon erilaisia vaellusreittikarttoja ja ohjeita.

Tehtaalla pääsee ilmaiselle opastuskierrokselle ja maistelemaan tehtaan erilaisia tuotteita. Veneellä pääsee myös näkemään defiinejä. Agaetesta Aldea de San Nicolakseen: Agaetesta löytyy myös Dedo de Dido eli Jumalan sormi, joka nousee ylös merestä. Kuuluisa paikka, mutta ei mitenkään ihmeellisen näköinen. Löytyy paljon mukavia ostospaikkoja ja suuri uima-allasalue aivan meren rannasta. Kanarian saarten korkein vuori, joka on vielä toiminnassa oleva tulivuori.

Tänne kanttaa lähteä omalla vuora-autolla. Aivan vuoren huipulle pääsee pienellä hissillä, jos ei kunto kestä vaeltamista. Läheltä löytyy myös laavakivialue. Saaren pääkaupunki, josta löytyy aitoa kanarialaista tunnelmaa. Sieltä pääsee saaren mahtaville vaellusreiteille. Parque Nacional de Garajonay: Jos haluaa nähdä huimia vesiputouksia ja sademetsää, niin kannattaa lähteä kansallispuistoon vaeltamaan.

Ehdottamasti meidän testaamista paikoista parhaat vaellusreitit. Voimme suositella kaikille lämpimästi vaihtoon lähtemistä.

Matkan aikana tutustut uusiin ihmisiin ja pääset sisälle vieraaseen kieleen ja kulttuuriin. Saimme matkaltamme paljon kokemuksia, elämyksiä ja ihania muistoja, jotka säilyvät mielessä vielä pitkään. Kaupunki sijaitsee Gran Canarian saaren koillisosassa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä saaren ainoasta lentokentästä. Lentokentältä pääsee kätevästi kaupunkiin taksilla hinta reilut 20 euroa ja bussilla numero 60 http: Kaupunkina noin asukkaan Las Palmas on varsin monipuolinen.

Kaupungin itälaitaa hallitsee vilkas satama. Kaupungin länsilaidalla taasen sijaitsee kolmisen kilometriä pitkä hiekkaranta Playa de Las Canteras, jossa turistit ja paikalliset sulassa sovussa viettävät aikaa nautiskellen auringosta, uiden ja lenkkeillen. Tämä onkin kaupungin ainut osa, missä turistien läsnäolo on todella selvästi aistittavissa, muuten tässä kaupungissa turistit eivät jokapäiväiseen elämään juuri vaikuta, vaikka näin voisi kuvitella, Kanarian saarilla kun ollaan.

Kaupungista löytyy myös upeat shoppailumahdollisuudet. Monien isojen kauppakeskuksien, Corte Inglesin ja lukuisien pienten vaate- ja kenkäkauppojen parissa saa helposti vierähtämään aikaa tuntitolkulla. Lisäksi kulttuuririentoja Las Palmasissa riittää moneen makuun: Ilmasto Las Palmasissa on varsin miellyttävä. Lämpötila pysyy ympäri vuoden miellyttävästi 20 asteen tuntumassa. Talvikaudella voi toki joskus joutua palelemaankin, koska vilvoittava merituuli, kostea ilmasto, yksinkertaiset ikkunat ja espanjalaisten asuntojen lämmityksen puute takaa sen, että myös lämmintä vaatetta kannattaa ottaa reissuun mukaan.

Toisaalta myöskään harvoin edes kesäkaudella sää tulee sietämättömän kuumaksi, koska vilvoittava merituuli puhaltaa miltei joka ikinen päivä. Auringosta Las Palmasissa saa varmasti suomalaiseen mittakaavaan verrattuna nauttia riittävästi, vaikka todella usein kaupungin yläpuolella leijuukin pilviverho, vaikka miltei koko muulla saarella paistaisikin aurinko.

Etukäteen yliopistoon voi tutusta aika kattavasti nettisivujen avulla: Samaa kautta ennen vaihtoon lähtöä voi hoitaa myös ilmoittautumisen yliopistoon. Nettisivut ovat pääasiassa espanjan kielellä, mutta jotain informaatiota on löydettävissä myös englanniksi täältä: Taloustieteiden tiedekunnalta löytyy myös omat nettisivunsa: Lentojen varaaminen kannattaa myös tehdä hyvissä ajoin. Varsinkin kevätlukukauden alku ajoittuu samoihin aikoihin hiihtolomakauden kanssa, joten lennoille on kysyntää runsaasti.

Myös paluulennot kannattaa hoitaa ajoissa, koska Suomeen suoraan tulevien lentojen määrä kesäkaudella vähenee huomattavasti, ja jos ei ole ajoissa liikkeellä, voi huomata joutuvansa pulittamaan lentolipuista huomattavasti enemmän. Itse maksoin sekä meno- että paluulipusta hieman yli euroa.

Myös matkavakuutuksen hankkimista suosittelen lämpimästi. Varkaita Las Palmasissa on jonkin verran liikkeellä, joten tavaroistaan kannattaa pitää hyvää huolta. Alussa kostea ilmasto myös voi tuoda omat yllätyksensä, ja ainakin miltei jokainen tutuistani sai alkuaikoinani potea flunssaa.

Itse selvisin reissusta suurimmitta vaurioitta, jalassa muistona reissulta tosin löytyy ehkä jopa pysyviä arpia meduusan jäljiltä. Ja varoituksen sanana, että niitä meduusoja Canterasin rannalla on aika usein Ensimmäisellä viikolla yliopisto järjestää uusille vaihto-opiskelijoille Tervetulo-viikon, jonka aikana majoittaudutaan hotellissa ja näin saapuminen Las Palmasiin sujuu kohtuullisen kivuttomasti.

Tämän viikon aikana on hyvä tilaisuus tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin. Yliopisto järjestää viikon aikana muutaman infotilaisuuden, joissa hoidetaan erilaisia käytännön asioita. Lisäksi saimme listan vapaina olevista asunnoista, jota soittelemalla läpi espanjaksi! Itse turvauduimme lopulta asunnonvälitystoimistoon, jonka kautta kävimme katsomassa muutaman päivän aikana useita asuntoja ja lopulta löysimmekin aivan ydinkeskustasta, Mesa y Lopezilta, mukavan ja kohtuullisen edullisen neliön.

Vaikeuksia monilla asunnon hankkimisessa oli, eikö varmasti vähiten kielimuurin takia, mutta miltei jokainen vaihtari ehti kuitenkin katon päänsä päälle löytää tämän ensimmäisen viikon aikana.

Asumisen suhteen kannattaa jo etukäteen varautua siihen, että asuntojen taso ei vastaa aivan Suomessa totuttua tasoa: Torakat tulivat varmasti kaikille reissun aikana tutuiksi, kuin myös kaasuhellan käyttäminen. Lisäksi vesi yleensä lämpiää kaasulla, joten suihkuun mennessä lämmintä vettä ei usein ollut tarjolla. Me olimme siitä onnekkaita, että meillä oli uuni käytössämme, tosin sekin toimi kaasulla.

Ja koska lämmitystä asunnoissa ei yleensä ole, varsinkin villasukat olivat talven aikana kovassa käytössä. Ensimmäisiä asioita, jotka kannattaa perille saavuttuaan hoitaa kuntoon, on paikallisen puhelinliittymän hankkiminen. Tämä auttaa huomattavasti asunnon ja muiden käytännön asioiden hoitamista.

Puhelinliittyminä käytetään yleensä prepaid-tyylisiä liittymiä, joita voi ladata normaalissa ruokakaupassa. Puheluiden hinta on ehkä niitä harvoja asioita, mikä Las Palmasissa oli Suomen hintatasoa kalliimpaa. Näitä alkuaikojen käytännön asioita hoitaessa monille tuli jo tutuksi espanjalaisten ajantaju: Asiat eivät usein oikein toimi, kuten Suomessa on totuttu ja mm.

Mutta mukavaa on kuitenkin ihmisten lämmin suhtautuminen ja halu auttaa, kunhan apua kysyy. Opiskelu vaihtokohteessa tapahtuu espanjan kielellä. Itselläni vastaan ei tullut yhtään kurssia, jonka opetus olisi ollut englanniksi.

Englannin kielikursseja taloustieteiden tiedekunnassa oli kyllä muutamia valittavana, mutta niissäkin edelleen opetuskielenä usein oli espanja ja paikallisten englannin kielen taito sen verran heikkoa, että suomalaisille näistä kursseista tuskin hirveästi on hyötyä.

Universidad de Las Palmas koostuu neljästä kampusalueesta, joista itselleni tutuksi muodostuivat vain kaksi: Campus de Tafira ja Campus del Obelisco. Tafiran kampus, jossa on Taloustieteiden tiedekunta, sijaitsee reilun puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta ylempänä vuoristossa.

Busseja sinne menee useita, mutta itse käytin aina bussia numero 25 http: Normaalisti näissä busseissa yhden matkan hinta on 0,90¤, joten Bonon ostaminen kyllä kannattaa. Myös kuukausikortteja olisi tarjolla, mutta ne eivät käy tälle linjalle numero 25, joten sen ostaminen ei minulle muodostunut kannattavaksi. Obeliscon kampuksella taasen järjestetään muun muassa vaihtareitten espanjan kielen kurssi. Obelisco sijaitsee keskustasta noin varttitunnin bussimatkan ja reilun puolen tunnin kävelymatkan päässä matkan varrella vanhaan kaupunkiin.

Kurssitarjonta taloustieteiden tiedekunnassa oli varsin laajaa, mutta opetuksen tasoa ei kyllä voi kehua. Itse kävin omassa tiedekunnassani ainoastaan yhden rahoituksen kurssin, ja kurssi oli sisällöltään hyvin yksinkertainen, mutta toisaalta kielimuuri sen verran suuri, että silti kurssi teetti aivan tarpeeksi työtä.

Luentoja kurssilla oli 4 tuntia viikossa 2 kertaa viikossa 2 tunnin luento. Kurssilla oli lukukauden aikana kaksi välikoetta, jotka muodostivat 20 prosenttia kurssin arvosanasta ja itse tentti loput 80 prosenttia. Itseltäni lopputentti jäi lopulta tekemättä, koska palasin takaisin Suomeen hieman alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin, ja yrityksistäni huolimatta en saanut siirrettyä tentin tekoa aikaisempaan ajankohtaan.

Mutta kielellisesti sain kyllä kurssista paljon irti, joten suosittelen lämpimästi myös muille opiskelujen loppupuolella oleville kurssien suorittamista, vaikka kurssien taso voikin siinä vaiheessa tuntua hyvinkin yksinkertaiselta. Vaihto-opiskelijoiden espanjan kielen kurssille järjestettiin heti ensimmäisellä viikolla tasokoe, jonka perusteella opiskelijat jaettiin kahteen ryhmään.

Tätäkin kurssia oli 4 tuntia viikossa. Urheilua voi harrastaa monipuolisesti. Maanantaisin järjestetään vaihtareille Canteraksen rannalla sport night, jossa pelataan muun muassa rantalenttistä ja -futista.

Kuntosaleja löytyy, itse otin 4 kuukauden jäsenyyden rannan läheisyydessä sijaitsevalle salille nimeltään Good look gym. Kuukausihinta oli noin 40 euroa, ja salilla olisi ollut mahdollisuus myös ryhmäliikuntatunneille osallistumiselle.

Salilla oli myös höyrysauna. Residencialla saa tosiaan matkat saarten välillä sekä Manner-Espanjaan puoleen hintaan, mikä on hyvä diili. Itse kävin Barcelonassa, jossa tuli muun muassa katsottua Champions Liigaa. Residencian alennuksia kannattaakin käyttää hyödyksi, sillä matkusteluunkin aikaa jää vaihdon aikana hyvin. Lisäksi suosittelen vuokraamaan auton ja kiertämään Gran Canarian saaren ympäri. Pienellä saarella riittää yllättävän paljon nähtävää.

Kaiken kaikkiaan Las Palmas oli vaihtokohteena erinomainen, ja mikä parasta siellä on aina kesä. Erään tutkimuksen mukaan Las Palmasissa on maailman kaupungeista jopa ihanteellisin ilmasto, ikinä ei ole liian kuuma eikä liian kylmä.

Ilmasto on ehdottomasti suotuisa Las Palmasissa. Vaikka välillä pilviä kertyi kaupungin ylle ja muutaman kerran ripsautti vettäkin, pääsääntöisesti saarella tarkeni hyvin. Jos pilvisyyttä pääsi kertymään enemmänkin ja aurinkoa oli ehdottomasti saatava, bussimatka saaren eteläosaan, turistirysiin ja varmaan aurinkoon, ei vienyt tuntia pidempään. Kaupunkina Las Palmas on eloisa, värikäs ja monimuotoinen. Kaupungista löytyy usean kilometrin pituinen ranta, jonka toisessa päässä etenkin turistit viihtyvät.

Rannan "turistipääty" ei välttämättä anna parasta kuvaa kaupungista ja sen ihmisistä, mutta siitä suuntaamalla muualle pääsee nauttimaan enemmän paikallisesta elämänmenosta. Vanha kaupunki tarjoaa oman viihtyisän puolensa ja sieltä löytää myös parhaat ruokaravintolat ja istuskelubaarit - ilman turistilisää hinnoissa.

Kaupungissa on myös lukuisia isoja ostoskeskuksia, jotka ovat auki iltamyöhään asti. Espanjalainen elämäntapa on "hieman" kovaäänisempää kuin suomalainen. Las Palmasissa on tällä hetkellä valtava rakennusbuumi ja rauhallista kolkkaa ilman työmaan - tai ihmisten - meteliä oli lähes mahdotonta löytää.

Meren ranta oli kuitenkin itselleni ihana henkireikä etenkin aamuisin. Lenkiltä oli mukava poiketa aamukahville jollekin terassille ja nauttia vastapuristetusta appelsiinimehusta sekä edullisesta kahvista.

Käytännön asiat Las Palmasissa sujuivat varsin hyvin. Osallistuin ensimmäisellä viikolla maksulliselle tervetuloviikolle, mutta se ei ollut kovin hyvin organisoitu. Tutorit olivat lähes yhtä tietämättömiä kuin paikalle saapuneet opiskelijatkin ja englanninkielistä opastusta sai vai harvoilta ja valituilta.

Tervetuloviikko oli muuten kiva ja sisälsi lukuisia retkiä saarella. Ja viikon aikana tutustui mukavasti muihin opiskelijoihin. Asunto löytyi suomalaisen Sirpan kautta, joka välittää asuntoja. Sirpa pyysi e palkkion välittämästään asunnosta, mutta hän huolehti senkin jälkeen kaikki asiat meidän ja vuokraisännän välillä. Löysin ystäväni kanssa lähes uuden asunnon aivan las Canterasin rantakadun läheisyydestä. Vaikka asunto oli uusi, se oli aika pahasti homeessa, mikä lienee yleinen vika siellä päin.

Emme kuitenkaan raaskineet vaihtaa asuntoa, sillä sijainti oli loistava ja asunto täysin varusteltu lakanoin, pyyhkein, kalustein, astioin jne. Netin hommasimme asuntoon itse, vaikka yleinen tapa opiskelijoiden keskuudessa on "varastaa" naapurilta langaton yhteys, jos sellainen sattuu olemaan suojaamaton.

Meidän naapurissa ei valitettavasti suojaamatonta yhteyttä ollut, mutta saimme netin toimimaan hyvin ja edullisesti. Virastoasiat ilman sujuvaa espanjankielitaitoa eivät tahdo sujua ihan mutkitta, mutta kun varautuu pieneen juoksuttamiseen, niin lopulta asia yleensä hoituu. Itse en suorittanut muuta kuin vaihto-opiskelijoille tarkoitetun espanjan kurssin.

Useat opiskelijat suorittivat urheilukursseja, kuten tennistä, surffausta tms. Taloustieteiden opintojen tarjonta painottui lähinnä turismiin ja markkinointiin. Paperiasioissa kannattaa itse olla tarkkana, että saa tarvittavat opintopisteet rekisteriin.

Joillakin oli ollut ongelmia, sillä koululla hukattiin papereita ja kursseille ilmoittautumiset eivät olleet menneet perille asti. Espanjan kielen sujuva osaaminen on suotavaa niin koulun kuin käytännön elämän kannalta. Itselleni isoimmat ongelmat tulivat huonon kielitaidon takia, joka kylläkin parani loppua kohden. Englannilla ei juurikaan pärjää missään. Gran Canaria on kaunis saari, johon kannattaa vaihdon aikana tutustua huolella.

Gran Canarialla sijaitseva hulppea ranta on kuin Karibialta — oletko jo kuullut tästä paikasta? Sporttisen matkailijan vinkit Kanarialle — lomalla on aikaa liikkua.

Koe rantalomien klassikot — ikisuosikkikohteissa vietät onnistuneet loman. Älä jätä tätä vuoristokylää väliin Gran Canarian -lomalla — Tejedan idylli lumoaa matkailijan. Nyt ei tarvitse valita! Kymmenen paikkaa, joissa voit yhdistää ranta- ja kaupunkiloman. Playa del Ingles saa matkailijan rakastumaan — katso kuvasarja suomalaisten ikisuosikista. Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi! Peruuta vastaus Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Lennot Nettiselain ei tue iframeja.

Aiheesta lisää blogeissa Naistenpäivä- Supernaiset Suomessa ja maailmalla. Gran Canaria Maspalomas Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. Tilaa Rantapallon uutiskirje Haluatko parhaat matkatarjoukset sähköpostiisi? Älä salli sijaintia Salli sijainti. Ajassa Aamulehti — Pirkanmaan uutiset Iltalehti.

Evästeet Käytämme Alma Median sivustoilla evästeitä. Sijaintitieto Sallimalla saat sijaintiisi perustuen kohdennettua sisältöä, säätiedot ja mainontaa.

0 thoughts on “Etsitään ystävää las palmas”

    -->

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *